Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Άρθρο στην εφημερίδα "Σερραικόν Θάρρος"

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. ΔΗΛΑΔΗ;

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια ιατρική ορολογία με την οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι και αναφερόμαστε σε αυτή όταν θέλουμε να περιγράψουμε τις ενοχλήσεις που νιώθουμε στον αυχένα ή επειδή ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής έχουν πει ότι πάσχουμε από αυχενικό σύνδρομο.

Τι ακριβώς όμως είναι το αυχενικό σύνδρομο; Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από συμπτώματα που πηγάζουν από τον αυχένα. Δεν είναι πάθηση, είναι όμως η εκδήλωση συμπτωμάτων που προκαλούνται από διάφορες παθήσεις ή δυσλειτουργίες του αυχένα.

Διεθνείς επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 30% του πληθυσμού θα εκδηλώσει σε κάποια περίοδο της ζωής του συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου. Επιπροσθέτως, τα συμπτώματα αυτά τείνουν να επιμένουν και να χρονίζουν στο 60% αυτών που τα έχουν εκδηλώσει έστω και μια φορά στο παρελθόν.

Το συνηθέστερο και πιο δυσάρεστο σύμπτωμα του αυχενικού συνδρόμου είναι ο πόνος. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του αυχένα και συνήθως επιδεινώνεται με τις κινήσεις της κεφαλής, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν περιορισμένο εύρος κίνησης (δυσκαμψία). Πολλές φορές οι δυσλειτουργίες του αυχένα προκαλούν αναφερόμενο πόνο σε περιοχές του άνω κορμού, όπως ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στο ώμο, στον βραχίονα, στον πήχη ή στα δάχτυλα, οπού μπορεί να συνοδεύεται από μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα ή και μυϊκή αδυναμία (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο). Ο πονοκέφαλος είναι ακόμα ένα σύμπτωμα του αυχενικού συνδρόμου (αυχενογενής πονοκέφαλος). Ο αυχενογενής πονοκέφαλος είναι συνήθως μονόπλευρος και επιδεινώνεται με την κίνηση της κεφαλής ή την παρατεταμένα λανθασμένη στάση του αυχένα. Τέλος, όταν ο πόνος στον αυχένα δεν μειώνεται κατά τη νυχτερινή κατάκλιση ή όταν συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία, διαταραχή της βάδισης ή της όρασης τότε ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα τον γιατρό του.

Πού οφείλονται όμως τα παραπάνω συμπτώματα; Η αιτιολογία του αυχενικό συνδρόμου είναι τόσο ευρεία και ασαφής όσο και ο ίδιος ο όρος. Ρευματικές παθήσεις, εκφυλιστικές παθήσεις και τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στις ανατομικές δομές του αυχένα, όπως:

· Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου

· Φλεγμονή των σπονδυλικών αρθρώσεων

· Πίεση των νευρικών ριζών

· Μυϊκούς σπασμούς κ.α.

Επίσης, η κακή στάση του σώματος στη δουλειά, η πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ο καθιστικός τρόπος ζωής φαίνεται να ενοχοποιούνται για την εμφάνιση και συντήρηση του αυχενικού συνδρόμου.

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου δε πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη μείωση των συμπτωμάτων, άλλα να στοχεύει και στην άρση του αιτίου που προκαλεί τα συμπτώματα αυτά. Σήμερα αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου αποτελείται από:

Ανάπαυση/ κολάρο. Η ανάπαυση και το κολάρο συνιστώνται μόνο σε οξείες καταστάσεις έντονου πόνου. Η χρήση του κολάρου δε πρέπει να υπερβαίνει τις δύο μέρες.

Φαρμακευτική αγωγή. Αποτελείται συνήθως από παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Φυσικοθεραπεία. Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι η περαιτέρω μείωση του πόνου, η αποκατάσταση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του αυχένα, η εκπαίδευση του ασθενή με σκοπό την πρόληψη. Τα φυσικοθεραπευτικά μέσα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την μείωση του πόνου στον αυχένα είναι: η ηλεκτροθεραπεία, η διαθερμία, τα TENS και τα θερμά ή ψυχρά επιθέματα. Η μείωση της δυσκαμψίας του αυχένα επιτυγχάνεται με τη χειροθεραπεία (manual therapy) και την κινησιοθεραπεία. Η χειροθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη μορφή φυσικοθεραπείας που εφαρμόζεται με τα χέρια - με ήπιους χειρισμούς - στην σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις. Σκοπός της χειροθεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της περιοχής όπου εφαρμόζεται. Η κινησιοθεραπεία με εξειδικευμένες ασκήσεις και διατάσεις θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και σταθεροποίηση του αυχένα δρώντας προστατευτικά στις καθημερινές καταπονήσεις που υφίσταται. Τέλος, ο φυσικοθεραπευτής θα προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι και θα δώσει στον ασθενή οδηγίες και εργονομικές συμβουλές για σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης που θα έχουν ως σκοπό την πρόληψη από την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου