Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ. Όταν το πόδι...γυρνάει!


Το διάστρεμμα του αστραγάλου είναι ίσως ο πιο κοινός τραυματισμός που συμβαίνει στα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικότερα με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϋ. Υπολογίζεται ότι στην Ολλανδία κάθε χρόνο συμβαίνουν 230.000 διαστρέμματα. Μεγάλο επίσης είναι το ποσοστό των επανατραυματισμών, το οποίο φτάνει το 70%. Κλειδί στην αντιμετώπιση του διαστρέμματος είναι η σωστή αποκατάσταση ώστε να αποφευχθούν μελλοντικοί επανατραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια συμπτώματα και αστάθεια στην άρθρωση του αστραγάλου.

Τι είναι το διάστρεμμα;
Διάστρεμμα είναι ο τραυματισμός ενός συνδέσμου μιας άρθρωσης. Το διάστρεμμα του αστραγάλου συμβαίνει όταν το βάρος του σώματος ή μια εξωτερική δύναμη (πχ. άμεσο χτύπημα) κινήσει βίαια την άρθρωση πέραν του φυσιολογικού ορίου, με αποτέλεσμα οι σύνδεσμοι να διαταθούν υπέρμετρα και να υποστούν ρήξη των ινών τους.

Συμπτώματα
Τα συνήθη συμπτώματα μετά από διάστρεμμα του αστραγάλου είναι:
·         Πόνος, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως με την κίνηση του αστραγάλου.
·         Δυσκολία στο περπάτημα.
·         Πρήξιμο, το οποίο μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα δάχτυλα.
·         Αιμάτωμα, το οποίο, λόγω της βαρύτητας, παρατηρείται χαμηλότερα από το σημείο τραυματισμού.

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη φλεγμονή που αναπτύσσεται στην περιοχή και είναι η προσπάθεια του οργανισμού να επουλώσει τον τραυματισμό. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα (συνεχής πόνος, πλήρης αδυναμία κίνησης και βάδισης) και δεν υποχωρούν μετά το πέρας 3-4 ημερών τότε ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα ορθοπεδικό ιατρό για διερεύνηση ύπαρξης σοβαρότερου τραυματισμού, όπως είναι το κάταγμα.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Η θεραπεία του διαστρέμματος ξεκινάει αμέσως μετά τον τραυματισμό με πρώτο στόχο τον περιορισμό των συμπτωμάτων της φλεγμονής. Οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για 2 έως 3 μέρες προέρχονται από τα αρχικά της λέξης Κ.Α.Π.Α.:

·         Κρυοθεραπεία – Η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος (πχ. παγοκύστη) στην περιοχή του τραυματισμού θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
·         Ανάπαυση/Ακινητοποίηση – Οι έρευνες δείχνουν ότι η τάση που υπήρχε παλαιότερα για ακινητοποίηση του αστραγάλου με νάρθηκα φαίνεται να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο νάρθηκας υποκαθιστά τη δράση των μυών με αποτέλεσμα να δημιουργείται αστάθεια στην άρθρωση του αστραγάλου. Αντιθέτως η έγκαιρη έναρξη της αποκατάστασης οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.   
·         Περίδεση – Η χρήση απλού ελαστικού επιδέσμου βοηθάει προσωρινά στον περιορισμό του πρηξίματος. Ο επίδεσμος εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πρέπει να αφαιρείται κατά την ξεκούραση και την κατάκλιση.
·         Ανάρροπη θέση – Ένας τρόπος για να ανακουφιστεί το πόδι από το πρήξιμο και τον πόνο είναι η τοποθέτηση του σε ανάρροπη θέση. Αυτή η θέση μπορεί να συνδυαστεί και με την εφαρμογή παγοκύστης.

Παυσίπονα
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εφαρμόζονται στη Μεγάλη Βρετανία, ο ασθενής μπορεί να πάρει απλά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη και ιβουπροφένη αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα πάντα με τις αναγραφόμενες οδηγίες και με τις εντολές του ιατρού.

Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία ξεκινάει 72 ώρες μετά τον τραυματισμό και ως στόχο έχει την:
·         Περαιτέρω μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
·         Αποκατάσταση της κινητικότητας του αστραγάλου.
·         Αύξηση της δύναμη και της αντοχής των μυών του ποδιού.
·         Βελτίωση των αντανακλαστικών της ισορροπίας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ο φυσικοθεραπευτής θα εφαρμόσει διάφορες τεχνικές και μέσα θεραπείας όπως: αρθρική κινητοποίηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης, μυϊκές διατάσεις, ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις σχετικές με εκάστοτε άθλημα, ηλεκτροθεραπεία κ.ά.  

Η αποτελεσματικότητα της αποκατάστασης
Την τελευταία εικοσαετία έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη δράση των ασκήσεων αποκατάστασης με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά:
·         Πρόγραμμα αποκατάστασης 6 εβδομάδων με ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο νέου διαστρέμματος σε βάθος 1 έτους.
·         Πρόγραμμα αποκατάστασης με άλματα μείωσε τα διαστρέμματα σε παίχτες του βόλεϋ κατά 50%.
·         Πρόγραμμα αποκατάστασης 5 εβδομάδων με ασκήσεις ισορροπίας βελτίωσε την ισορροπία και τη σταθερότητα σε ποδοσφαιριστές.

Η σωστή αποκατάσταση από το διάστρεμμα του αστραγάλου θα επιτρέψει τη γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επανατραυματισμού και θα λειτουργήσει προληπτικά στην ανάπτυξη χρόνια αστάθειας στην άρθρωση του αστραγάλου.

Η επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά και σύμφωνα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή.

114 σχόλια:

  1. me voi8ise poli auto to ar8ro ema8a ti exo.....
    to epa8a apo to parkour

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σε βοήθησε!
    Θέλει προσοχή το parkour γιατί τα σημεία προσγείωσης είναι τελείως διαφορετικά κάθε φορά και δύσκολο στο να προβλέψεις και να υπολογίσεις τον τρόπο προσγείωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Συγχαρητηρια για το αρθρο σας. Θα ηθελα και εγω τη γνωμη σας. Πριν μια εβδομαδα περιπου, λιγες ωρες μετα απο πτωση μου με τη μηχανη(χωρις να καταλαβω οτι γυρισε το ποδι μου) ενιωθα πονο κατα το περπαρημα στον αστραγαλο και το βραδυ τελικα πρηστηκε οπου και του εβαλα παγο. Το πρωι δεν πονουσα καθολου και ειχε σχεδον ξεπρηστει. Απλα εχθες λογω πολυωρης ορθοστασιας πρηστηκε αρκετα παλι χωρις να νιωθω καποια ιδιαιτερη ενοχληση. Μηπως δεν ειναι κατι απλο και χρειαζεται να απευθυνθω σε γιατρο; Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κύριε δημητριε. Κάνω μπασκετ και Στραμπουλιγο συχνα το ποδι μου. Θα μπορουσα να βαλω επιστραγαλιδα για την αποφυγή του στραμπουλιγματος? Ή πρέπει να εχω διάστρεμμα μόνο για να βαλω?

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Είχα γυρίσει το αριστερό μου πόδι πριν δυο μήνες δεν πονάω καθόλου κάνω όλες τις κινήσεις μπορώ να τρέξω και να παίξω ποδόσφαιρο όμως όταν περπατάω κουτσένω και θέλω να σταμησω να κουτσενω και δεν ξέρω τι να κάνω ο ορθοπεδικός με είπε ότι το πόδι μου είναι ένταξη όμως δεν ξέρω γιατί κουτσενω

      Διαγραφή
  3. εγω εχω χτυπησει το γονατο μου και δεν ξερω πως νατο ξεκουρασω καλα...μου εχουν πει οτι το κρυο νερο βοηθαει αλλα θα ηθελα πιο πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. egw ton augousto eixa pa8ei diastremma 2 ba8mou ston astragalo alla den evala amesa pago mono epidesmo . mexri kai ton oktwvrio htan prismenos o astragalos mou kai phga ston or8opaidiko kai mou eipe oti se duo evdomades 8a mou perasei .prin duo evdomades exw enoxlhseis kai arxise na me kaiei o astragalos mou me apotelesma na mhn mporw na perpathsw kai na exei pristei upervolika. mexri shmera einai etsi kai me ponaei otan perpataw .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ'αρχάς, αφού υπήρχε διάστρεμμα 2ου βαθμού, ο αστράγαλος θα έπρεπε να είχε ακινητοποιηθεί με νάρθηκα. Αν έχουν γίνει ακτινογραφίες οι οποίες δε δείχνουν κάκωση στο οστό ή μαγνητική τομογραφία που να επιβεβαιώνει το βαθμό της κάκωσης, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό να εξετάσει τον αστράγαλο. Στην περίπτωση σας και εφόσον οι εξετάσεις είναι καθαρές, η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθούσε τόσο στη μείωση του πόνου όσο και του πρηξίματος.

      Διαγραφή
    2. το διαστρεμμα αστραγαλου θελει 3 η 6 η 8 βδομαδες ξεκουραση αν σου ξανασυμβει

      Διαγραφή
  5. Διάστρεμμα πρώτου βαθμού(όπως μου είπαν) στο αριστερό ου πόδι,γύψινο νάρθηκα για 2 εβδομάδες μαζί με χάπια σαλοσπίρης.Από τη μέρα που έβγαλα τον νάρθηκα λοιπόν ο πόνος στον αστράγαλο σταμάτησε σχεδόν(κάποιοι μικροί πόνοι όταν βάζω παπούτσι και όταν το βγάζω στο τέλος της μέρας-αναμενόμενο)..Όμως το θέμα είναι ότι πλέον έχω έναν αφόρητο πόνο στο γόνατο στη δεξιά μεριά ο οποίος μέρα με τη μέρα ανεβαίνει κ πιο πάνω...Τι θα μπορούσα ή τι θα πρέπει να κάνω για να σταματήσει γιατί με εμποδίζει απίστευτα όπως κ πονάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο πόνος στο γόνατο οφείλεται στο γεγονός ότι έπεφτε περισσότερο βάρος στο δεξί πόδι και ότι λόγω νάρθηκα είχε αλλάξει ο τρόπος που βάδιζες. Αυτοί είναι κάποιοι μηχανισμοί που μπορεί να επιβαρύνουν το αντίθετο από το χτυπημένο πόδι. Το αναμενόμενο είναι η μείωση του πόνου όταν θα αρχίσεις να περπατάς κανονικά, χωρίς να κουτσαίνεις. Αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να επισκεφθείς τον ορθοπαιδικό σου.

      Διαγραφή
    2. Γιατρέ είναι φουσκωμένο το πόδι μου από τραυματισμό τι να κάνω για τοβπριξιμο

      Διαγραφή
  6. geia sou Dimitri.legomai Xristos kai exw zisei 5 xronia sa foititis stis Serres.asxoloumoun erasitexnika me to podosfairo ta teleytaia xronia wspou prin apo 1 mina epa8a diastrema.oxi sto xortari toy gipedou tis omadas pou paizw alla se enan kakosintirimeno tapita enos gipedou 5x5.epitelous aytoi oi an8rwpoi prepei na einai ligo pio ypey8unoi.ligi syntirisi den blaptei.tespa piga sto giatro mou eipe oti einai diastrema mou to dese kai mou eipe oti se ena mina 8a einai ok.epsaksa kai sto you tube gia grigori apokatastasi dystyxws epefta panw se ankle sprain kai R.I.C.E.ws pou apopse petyxainw sto blog sou to ellinikotato K.A.P.A kai xairomai gi ayto asxeta pou grafw greeklish gia syntomia.tirisa to KAPA tin prwti bdomada kai meta dokimasa na treksw.eftasa na trexw 5hm sta8era xwris lygizw aristera deksia to podi omws meta apo ka8e treksimo prizontan arketa.ebaza pago ypoxwrouse to priksimo kai otan etrexa epanerxontan.prin 5 meres piga se enan xeiropraktiko stin Edessa opoy mallon moy to bale sti swsti 8esi anakoufise tin ar8rwsi kai to priksimo efyge.moy eipe meta apo 3 meres ksekoyrasis 8a einai entaksei.exoun perasei 5 meres omws kai exw kapoies enoxliseis.polu ligoteres bebaia.ti na kanw s aytin tin periptwsi?na synexisw tin ipia a8lisi i na tin diakopsw?exw akoysei oti i a8lisi mesa sto nero apotrepei toys traumatismous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρήστο,
      Κατ'αρχήν δεν υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση! Η διαδικασία επούλωσης ενός τραυματισμού δεν μπορεί να επιταχυνθεί. Βέβαια τα συμπτώματα του τραυματισμού που προκύπτουν από τη φλεγμονή (πόνος, πρήξιμο) πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
      Αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να συνεχίσεις το τρέξιμο εφόσον δε σου δημιουργεί πόνο (πρώτα σε ευθεία και αργότερα με αλλαγές κατεύθυνσης, ανοίγματα κτλ). Μη σε προβληματίζει το ότι πρήζεται μετά από το τρέξιμο. Θα το αντιμετωπίζεις με πάγο και ανάρροπη θέση.
      Πρέπει επίσης να κάνεις και ασκήσεις σταθεροποίησης/ ισορροπίας για την άρθρωση του αστραγάλου. Μπορείς να βρείς τέτοιες ασκήσεις στο youtube με λέξεις κλειδιά όπως: ankle sprain proprioception training/exercises ή ankle sprain balance training/exercises.

      Διαγραφή
  7. sto podosfairo ena paidi ekane shout kai n mpala mou gurise to podi ...to kounaw kanonika alla molis akoumpaw ton kompw me ponaei..ti prepei n kanw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      είναι φυσιολογικό να πονάει με την ψηλάφηση, αλλά αν περπατάς χωρίς πόνο, αυτό είναι θετικό σημάδι.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση κατέβηκα από ένα τοίχο και μου γύρισε το αριστερό πόδι ποναγε πολύ άλλα δεν είχε πρηστεί καθόλου ο αστράγαλος μου πήγα στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι είναι διαστρεμμα.Διαστρεμμα χωρίς πρήξιμο είναι η δεν είναι : για να ξέρω για αυτό ρωτώ.Ευχαριστώ Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. exw mia flegmoni apo diastrema deuterou bathmou ston aristero astragalo.den to ksekourasa opos eprepe giati eprepe na paw sthn douleia mou(eimai odhgos leoforeiou k epibarinw to podi mou me ton sumplekth) me apotelesma h flegmoni pou eixe dimiourgithei ston astragalo mou na me taleporei 9 mhnes twra...exw parei ola ta antiflegmonodes pou mou exoun pei h giatroi exw kanei fusikotherapeies k to apotelesma einai kapou kapou na kseprizete to podi mou xwris na mporei h flegmoni na spash olh.olo ton xeimona o ponos htan sto eswteriko tou podiou mou k exei liges meres metaferthei twra sto eksoteriko.....merikoi giatroi mou eipan pws thelei xeirourgeio allh mou eipan oxi...telika ti tha mporouse na ginei se gia na fugei h flegmoni????h eneseis kortizonis tha mporousan na bohthhsoun??????? sto na spasei h flegmonh?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα,εγω επαθα ενα ελαφρυ διαστρεμματακι παιζοντας ποδοσφαιρο...πηγα εβγαλα ακτινογραφια και μου ειπαν οτι επαθα μια απλη κακωση...εβαλα ναρθηκα γισ 6-7 μερες και τωρα ειμαι κομπλε...αλλα αυτο που με φοβηζει ειναι οτι το πρηξιμο δεν εχει φυγει... παρακαλω απαντηστε...
    Υ.Γ: Νιωθω λιγο πονο μονο οταν κανω την κινηση να το γυρισω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να ξερεις οτι αν ειναι ελαφρυ ειναι 3 βδομαδες ξεκουραση

      Υ.Γ εχω διαβασει κι αλλα αρθρα

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα σας,θα ηθελα να με κατατοπισεται σχετικα με τον τραυματισμο μου στο μπασκετ οπου και επαθα διαστρεμμα 3 βαθμου.Τοποθετηθηκε γυψωναρθηκας για 20 ημερες και μετα πλαστικος ναρθηκας[airankle]για 3 εβδομαδες.Εδω και ενα μηνα κινουμε με επιστραγαλιδα,αλλα ο πονος συνεχιζεται καθως και ενα ελαφρυ πρηξιμο.Δυσκολευομαι στο τρεξιμο,στις καμψεις,και γενικα σε καθε ειδους αθλησης οπου συμμετεχει ο αστραγαλος.Απο οτι μου εχουν πει το ποδι μου δεν χρειαζεται φυκοθεραπειες καθως κινειται πληρως.Το θεμα ειναι οτι εχω δηλωσει εθελοντης για την στρατιωτικη μου θητεια τον νοεμβριο,θα προλαβει ο αστραγαλος μου να αποκατασταθει μεσα σε 2,5μηνες περιπου?Απο την μερα που εχει βγει ο γυψος μεχρι την ημερα που θα παρουσιαστω ειναι 19-20 βδομαδες.Σας ρωτω λοιπον αν θα ειμαι οκ διαφορετικα τι επιλογες εχω...Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ε βλακα μου γυρισε το ποδι μου.
    Βοηθα με να γινω καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. υπαρχει καποια βιταμινη η καποιο αλλο σκευασμα που να ενδυναμωνει τους συνδεσμους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για σκευάσματα που να κάνουν τους συνδέσμους πιο ανθεκτικούς.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα εγώ είχα πτώση από μηχανάκι μικρό και δεν χτύπησα γιατί δεν έτρεχα καθόλου και φορούσα κράνος. Ωστόσο το μόνο που νοιώθω είναι οτι με πονάει αρκετά το αριστερό μου πόδι στο ύψος του γονάτου (απο την πίσω πλευρά) ΣΑΝ τράβηγμα και αυτό γίνεται μόνο όταν πάω να ισιώσω, τεντώσω και φέρω σε ευθεία γραμμή το πόδι μου , ΔΕΝ με πονά καθόλου και με ανακουφίζει οταν το έχω λυγισμένο το γόνατο !!! Δεν έβαλα πάγο ή κάτι γιατί έπρεπε να πάω στην δουλειά κ δεν πρόλαβα. Νομίζω η ξεκούραση ειναι καλή λύση... δεν ξέρω αν πρέπει να το τεντώνω κι ας πονάω ή να βρίσκω αναπαυτικές στάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. I am down :(

    που θα παει θα καταφερω να το πατησω το ποδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ καλο αρθρο αλλα δεν με βοηθησε καθολου. λετε να φταιει που δεν εχω ποδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ πιθανον φιλε! θα ηταν καλο να κοιταξεις ομως μηπως δεν εχεις και εγκεφαλο !!

      Διαγραφή
  17. γεια χαρα, πολυ ωραιο το αρθρο πολυ καλη δουλεια, με βοηθησε αρκετα αλλα εχω μια ερωτηση..το καλοκαιρι γυρισα το ποδι μου 2 φορες συνεχομενα και επαθα διαστρεμμα απο οτι μ ειπε ο γιατρος, εχει περασει ενας μηνας και δεν μπορω να το γυρισω φουλ..τι με συμβουλευετε να κανω? θελει αναγκαστικα γιατρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μπορείς να το γυρίσεις σε όλο το εύρος γιατί στην κίνηση αυτή ο σύνδεσμος διατείνεται και πιθανώς η κίνηση να είναι επώδυνη. Δε χρειάζεται απαραίτητα γιατρό. Πρέπει να το προσέξεις λίγο καιρό ακόμα. Αν υποθέσουμε ότι είναι μια ρήξη β΄ βαθμου, ένας μήνας δεν είναι αρκετό διάστημα για πλήρη αποκατάσταση. Προφύλαξε το από τις κινήσεις εκείνες που είναι επώδυνες.

      Διαγραφή
  18. εδω και καιρο οταν περπαταω νιωθω τα ποδια μου να γυρνανε .τι μπορει να ειναι αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχες παλαιότερα διαστρέμματα, τότε μπορεί να υπάρχει αστάθεια στις αρθρώσεις. Αν όχι τότε πρέπει να επισκευθείς γιατρό για να σου κάνει ένα πλήρη έλεγχο.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Χτύπησα πριν 2.5 εβδομάδες ως εξής: Καθώς χορεύαμε, είχα μια συν-χορεύτρια μου πάνω στην πλάτη μου με λυγισμένα τα γόνατα (δηλαδή με όλο το βάρος της πάνω μου) και -προφανώς δεν άντεξα το βάρος- έπεσα στο πάτωμα πάνω στα 2 μου γόνατα. Αρχικά πονούσαν και τα 2, τελευταία επιμένει μόνο το ένα, το δεξί. Αυτό, το δεξί γόνατο, το είχα τραυματίσει -δυστυχώς- και πριν 2 χρόνια στο σκι και με είχε ταλαιπωρήσει πολύ (πόνος, φυσιοθεραπείες κλπ), χωρίς όμως ποτέ να γίνει εγχείρηση (ευτυχώς). Δεν είχε υπάρξει κάποια σοβαρή ρήξη δηλαδή, απλώς υπερδιάταση των συνδέσμων. Τώρα, έκανα μαγνητική στο δεξί γόνατο και ο γιατρός μου είπε ότι έχει υγρό, γι' αυτό πονάω, αλλά τίποτε άλλο ευτυχώς. Πονάω πολύ όμως. Είναι φυσιολογικό μετά από 2.5 βδομάδες; Τι πρέπει να κάνω για να περάσει το υγρό (θα απορροφηθεί κάποτε;;) και επομένως και ο πόνος; Απλή βάδιση να κάνω μέχρι το σούπερ μάρκετ και με πονάει πολύ. Ο γιατρός μου είπε να περπατάω κανονικά, αλλά εγώ πονάω και δεν ξέρω τί είναι καλύτερο. Και θέλω να επιστρέψω στις δραστηριότητες μου (άθληση) το συντομότερο δυνατόν. Τι μου προτείνετε;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Φιλικοί χαιρετισμοί από το Βερολίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά επίσης!
      Κατ' αρχάς το ότι οι σύνδεσμοι του γόνατος σου είναι ακέραιοι (=καθαρή MRI), είναι καλό. Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να βρεθεί η πηγή του πόνου σου, μιας και το υγρό που υπάρχει δεν ευθύνεται για τον πόνο!!! Δεν υπάρχει μηχανισμός του σώματος που να δημιουργεί πόνο όταν υπάρχει υγρό σε άρθρωση και δη τόσο έντονο πόνο.
      Πόνο στο γόνατο μπορούν να προκαλέσουν πολλές δομές του γόνατος. Με καθαρή μαγνητική και με δυνατή άμεση πτώση στα γόνατα θα μπορούσε να είναι κάποιος οστικός τραυματισμος (π.χ. οστικό οίδημα) ή επιγονατιδομηριαία δυσλειτουργία κ.ά.
      Αν ο πόνος δε μειώνεται, πρέπει να επισκευθείς το γιατρό για επαναξιολόγηση. Και να έχεις κατά νου ότι η μαγνητική δε μας δίνει πάντα τη λύση!

      Διαγραφή
  20. καλησπερα σας ειχα παθει διαστρεμα 2ου προς 3ου βαθμου τον αυγουστο.. εχουν περασει 3 μηνες και το ποδι με ποναει οταν παω να το ζορισω.. τοτε ειχα κανει κανονικα την θεραπεια με τον ναρθηκα αφου ειχα παει πρωτα στον γιατρο.. αλλα απο εκει και περα δεν ασχοληθηκα με τον αθλητισμο μολις αρχισα να περπαταω κανονικα αμεσα.... τι πρεπει να κανω για να το αποκαταστησω συντομα?????? πως θα σταματησει ο πονος ετσι ωστε να μπορω να αθληθω ξανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Λόγω του βαθμού του διαστρέμματος και του ότι ο αστράγαλος ήταν ακινητοποιημένος, το πόδι γίνεται δύσκαμπτο (λόγω πρηξίματος, ουλώδους ιστού κ.ά.) και χάνει δύναμη. Πρέπει να γίνει λεπτομερής αξιολόγηση (από ιατρό ή φυσικοθεραπευτή) για να βρεθεί τι είναι αυτό που ακόμα σε ζορίζει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

      Διαγραφή
  21. Γεια σας.. Πριν 19 μερες επαθα (συμφωνα με τους γιατρους) καταγμα στον εξω σφυρο. Καθε βδομαδα πηγαινα στο νοσοκομειο, μου εκανα ακτινες και με συμβουλευε ο γιατρος να μην το παταω για να μην χρειαστει να μπω χειρουργιο. Σημερα 23.01.14 που πηγα παλι, χωρις να μου βγαλει καινουρια ακτινα και απλα κοιταζοντας της προηγουμενης βδομαδας, μου ειπε να αρχισω να το παταω και σε ενα μηνα να παω να μου αφαιρεσει τον γυψο. Δεν ειναι καπως επικινδυνο απο τωρα να αρχισω να το παταω; Πως γινεται μεχρι "χθες" (που λεει ο λογος) να μου λεει μην διανοηθεις να το πατησεις και σημερα να μου λεει εε και ολο το βαρος να βαλεις στο ποδι δεν υπαρχει προβλημα; Δεν ξερω τι να κανω!!!!!!! Τι θα με συμβουλευατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Για να είστε σίγουρη ότι δε θα επηρεαστεί το κάταγμα, μπορείτε να το πατάτε, αλλά όχι εξ'αρχής με όλο το βάρος. Θα βάζετε τόσο βάρος ώστε να είναι το περπάτημα ανώδυνο και ανεκτό.

      Διαγραφή
  22. maria d.kalispera..o gios mou 9 etwn eixe ragisma ston astragalo.balame narthika perasan 3 ebdomades k ton bgalame extes..mas eipan oti tha ponaei kai tha niwthi moudiasma...ton ponaei se simio na arnite na afise tis pateritses ...podolouta kai masaz kanoume...mipws einai kai kati allo pou tha mporousa na kanv gia na epispeusv tin anarwsei tou..sas euxaristw ek twn proterwn....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Είναι λογικό να έχει πόνο, καθώς για 3 εβδομάδες ο αστάγαλος ήταν ακίνητος και αδρανής. Μπορεί να κρατήσει τις πατερίτσες για λίγες μέρες, αλλά ταυτόχρονα να ρίχνει βάρος στο πόδι, κάνοντας όσο το δυνατόν πιο φυσιλογικό βηματισμό. Πρέπει να γίνει σταδιακή φόρτιση του βάρους πάνω στο πόδι.

      Διαγραφή
    2. Ποτε δεν ξερεις μπορει να ειναι πιο βαρυ το διαστρεμμα

      Υ.Γ εχω διαβασει κι αλλα αρθρα σχετικα μ'αυτο

      Διαγραφή
  23. Και εγω το περασα αυτα αλλα στο νοσοκομιο μιου ειπαν οτι εχω διαστρεμμα1 βαθμου αλα φεν μπορουσα να περπατισο μετα απο μερες και ξανα πιγα κσι μου ειπαν οτι δεν ειναι τπτ αλλα τωρα κουτσενο μετα απο ενα μηναα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. γεια σας τραυματιστικα πριν απο λιγη ωρα ενω εκανα προπονηση στον αστραγαλο.. πιθανοτατα ειναι διαστρεμμα..υπηρχε εκει γιατρος κ με ειδε.. παρολα αυτα συνεχισα τν προπονηση χωρισ να πολυ χρησιμοποιω τα ποδια! τωρα ομως ειδα πως ειναι πρησμενες 2 περιοχεσ αντε για 1. δεν μπορω να πατησω την φτερνα στο εδαφος και ανησυχω μηπως ειναι σπασιμο.. ειναι δυσκολο να παω στον γιατρο διοτι δεν εχω ασφαλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. σισσυ μ. 16 μαρτιου πριναπο τρεις βδομαδες γυρισε στο πλαι η παντοφλα και επαθα κακωση στο πελμα και πανω απο δαχτυλα.η ακτινογραφια δεν εδειξε τιποτε. δεν μου εβαλαν ουτε επιδεσμο. .περπατησα την 6 μερα και πηγα στη δουλεια. οταν ειμαι ορθια πρηζεται λιγο και ποναει.. βελτιωνεται σιγα,,τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλησπερα!περιπου πριν απο 2,5 εβδομαδες γυρισα το ποδι μου στην ποδοκνημικη αρθρωση!μου ειπαν διαστρεμμα α' βαθμου!!!δεν το εδεσα και περπετουσα αν και πονουσε!!απο τοτε εως σημερα παραμενει πρησμενο και ποναει οταν γυρναω το ποδι μπρος πισω!!!πρεπει να ζητησω τη βοηθεια γιατρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η ραγισμένη κύστη Baker πως διορθώνεται και σε πόσο καιρό επανερχεσαι πλήρως στην καθημερινοτητα; μετά από αρθροσκοπηση για αυτό τον τραυματισμό, σε πόσες μέρες περπατάς και οδηγείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σας. Πριν από 3 εβδομάδες έβγαλα τον γύψο από το πόδι που ήμουν σε ακινησία 2 μήνες.Εδώ και 2μιση εβδομάδες περπατάω άλλα κουτσένω και σε "ανώμαλα" σημεία στο δρόμο πονάω πιο πόλυ...όσο και αν προσπαθώ να μην κουτσένω δεν καταφέρνω κάτι! Σε πόσο καιρό θα περπατάω και θα τρέχω κανονικά;; Θα ξαναπερπατήσω κανονικά ή θα μείνω έτσι και θα κουτσένω;;

    * Είχα κάταγμα περόνης και διάστρεμμα ποδοκνημικής με αποτέλεσμα όλο το πέλμα να βγει τελείως από τη θέση του (είναι το δεξί πόδι και γύρησε όλο δεξιά το πέλμα). Δεν μπορώ να κατευώ μαζεμένα τα σκαλιά, δεν μπορώ να τρέξω, να γονατήσω κτλπ! Ο γιατρός δεν μου έχει πει κάτι για φυσικοθεραπείες και δεν νομίζω να πει.

    Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απλα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ αρθρο! μπραβο κυριε Δημητρη Φρυδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Kalhspera, prin ena xrono peripou eixa pa8ei diastremma 2ou vathmou st podoknhmikh. Den t eixa proseksei me apotelesma na kanei peripou 6 mhnes na epenelthei edelws kai apo to oidhma alla kai apo tous ponous. Prin treis meres ksanagurise to podi m sto idio simeio. Auth th fora evala kateu8eian pago kai to akinhtopoihsa me narthika. Pws mou proteinete na sunexisw apo dw kai pera? Pote tha htan kalo n vgalw t narthika? Tha voithouse h fusikotherapeia kai ana nai apo pote k epeita? Euxaristw polu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα, στις 23 Ιουλίου 2014 έπαθα κάταγμα έξω σφυρού στο αριστερό πόδι και μου έβαλαν γυψονάρθηκα στο νοσοκομείο. Μου είπαν σε 6 εδομάδες 8α βγει...κάποιος κάτι πήγε να πει για χειρουργείο..Γιατρός έξω είπε οτι στις 23 Αυγούστου (νωρίτερα δηλ) θα μπει μπότα και δε χρειάζεται φυσικοθεραπεία, μου είπε να κάνω κάποια άσκηση για τον 4κεφαλο(ανοιγμα-κλεισιμο στο γόνατο).. Άλλη μια ακτινογραφία μου έβγαλε και 8α βγαλει και άλλη μια όταν 8α μπει η μποτα.Χρειάζεται φυσικοθεραπεία μετα; Πόσο καιρό θα πάρει να το πατήσω; Τι πρέπει να προσέχω τις πρώτες μέρες;Μετά 8α πονά με την υγρασία; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. kalo to ar8ro .egw pantws epa9a ena diastrema kai den exw patisei to podi mou edw kai 8 meres :( .den antexw allo olio mera eimai mesa sto spiti .mipos einai kati poio sovaro?.ti prepei na kanw ?na prospa8w na to patisw kourazontas to I na sunexisw tin anapausi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σας,
    σήμερα το πρωί έπεσα αποένα μετρο ύψος, δεν θυμάμαι να γύρισε το πόδι.. Σχεδόν αμέσως ένιωσα έναν μικροπονο κι απευθείας έβαλα πάγο.. Για τις επόμενες 2-3 ώρες όμως το κούρασα διότι είχα πρόβα στο θέατρο.. Γύρισα σπίτι με ενόχληση και κουτσενοντας ελαφρώς, έκανα μπάνιο με ζεστό νερό (πριν λιγο έμαθα ότι δεν βοηθάει το ζεστό)και μετα το μπάνιο ο πόνος και το πριξιμο έχουν αρχίσει να αυξάνονται, πλέον με δυσκολία κουνάω τα δάχτυλα, εχω βάλει βολταρεν το εχω δέσει με επισεσμο κι εχω ξαναβάλει πάγο, για να μειωθεί ο πόνος εχω πάρει μεζουλιτ 100 κι όντως έχει μειωθεί, παρόλα αυτά αν προσπαθήσω να το κουνησω προς οποία κατεύθυνση ο πόνος δεν μου το επιτρέπει κι για περπάτημα ούτε λόγος.. Σε μια βδομάδα εχω πρεμιερα κσι μέχρι τότε καθημερινες πρόβες.. Παρακαλώ βοήθεια, τι να κάνω...;; SOS.. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πριν 2 εβδομάδες πέμπτη γλιστρησα κ έπεσα από σκάλες ,χτύπησα τον γοφο κ λίγο την μέση , για 4 ημέρες είχα πόνους αλλά μπορούσα να σηκωθώ ,όμως αποφάσισα να ξεκουρασω το χτύπημα , Δευτέρα έπρεπε να πάω δουλειά κ γενικά να μπω στην ρουτίνα .Τρίτη πρωί ο γοφος μου πριστηκε κ μελάνιασε στα σημεία που είχα χτύπησεΙ ,μέχρι τότε δεν είχα ούτε σημάδι της πτώσης . Πήγα έβγαλα ακτίνες , κ πήγα σε ορθοπεδικό , μου είπαν ότι δεν είναι σπάσιμο κ μου είπε να πάρω αντιφλεγμονώδη κ εάν πρηστει κ άλλο να μπω νοσοκομειο για αφαίρεση του αίματος από το αιματωμα , το βράδυ της ιδιασ μέρας πήγα σε χειρουργό κ προσπάθησε με σύριγγα να αφαίρεση αίμα ώστε να ξεπριστω ,αλλά δεν κατάφερε ,αφού είχε αρχίσει να πήζει , μου είπε θα απορροφηθεί μόνο του. Έχουν περάσει 11 ημέρες αλλά δεν ξεπριζεται , πρέπει να κάνω κάτι άλλο ; Δεν έχω πόνους , κ κινούμαι καλά , αλλά με ενοχλεί το πρήξιμο .. ΣΥΓΝΩΜΗ για το μεγάλο ποστ μου. Ευχαριστώ εκπροτερον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ 43 ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟ 18 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ.ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΦΟΡΙΖΟΜΕΝΗ ΕΣΤΙΑ 12*10ΕΚ. ΣΤΟ ΕΞΩ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΘΡΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩ ΣΦΥΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ;ΜΗΠΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΥΤΗ Η ΚΥΣΤΗ; ΑΝ ΟΧΙ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. παιδιαεγω επαθα διαστρεμα ο γιατρος με εβαλε ναρθηκα και με ειπε σε 15 ημερες να παω να το βγαλουμε...εγω ωμος σε 10 ημερες εβγαλα το ναρθηκα μονο δεν ξεπρηστικε εντελως εχει ελαφρο πρηξιμο και δεν μπορω να σταθω ορθιος ουτε να περπατησω τι με συστηνετε να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Egw pidi3a apo tixo ki dn evala dinami sto ena podi eee ti na kani ligise ki ponai akoma lete na einai sovaro?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σε περιπτωση που ξανα παθουμε διατρεμμα ο χρονος αναρωσης ειναι ο ιδιος με του πρωτου? Ειχα παθει πριν δυο εβδομαδες στο μπασκετ και τωρα μου γυρισε σε ενα στραβοπατημα σε μια λακουβα το ιδιο ποδι..ακουσα παλι το χαρακτηριστικο κρακ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα! Τον Οκτώβριο είχα μια σχήμα πτώση με Mountain Bike. Μου γύρισε το ποδι, πρήστηκε, ενώ είχα αφόρητο πόνο. Πάγο έβαλα αμέσως και για δυο μέρες δεν το πατούσα καθόλου. Ο πρώτος γιατρός που το είδε έκανε ακτινογραφία και μου είπε οτι δεν εχω τίποτα. Μια εβδομάδα μετά με ξαναείδε και το ξαναείπε. Στο εικοσαήμερο πήγα σε άλλον γιατρό, ο οποίος με έστειλε για MRI. Αποτέλεσμα: κάταγμα στην φτέρνα, ρηξη περονοαστραγαλικού και οστικά οιδηματα. Φόρεσα αμέσως αερομπότα, αλλα έχουν περάσει πάνω απο δυο μήνες και η νεα μαγνητική έδειξε ελάχιστη βελτίωση. Ο γιατρός συνέστησε αερόμποτα για τουλάχιστον έναν μήνα ακομη. Ήθελα να ξέρω αν το εικοσαήμερο που περπατούσα κανονικά μπορεί να το επιβάρυνα και πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι καταστάσεις. Ανησυχώ τόσο για την αποθεραπεία όσο και για το κατα πόσο θα αποκτήσω χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή.
    Ο γιατρός συνέστησε να μην αρχίσω ακομη την φυσιοθεραπεία.
    Θα ήθελα ακομη να ξέρω τι να περιμένω όταν θα βγάλω τον νάρθηκα. Υπάρχει πιθανότητα να αχρείαστα από δω κι έπειτα επέμβαση;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Geia sas.eixai ena atixima tin tetarti sto Volley opu strampuliksa to podi m.piga nosokomio kai mu to edesan me gaza.mu ipan na to afisw 3-4 meres.to afisa k to vgala proxthes ala ekakoluthw na xo dinatus Ponus..poso kero tha parii ke ti prepei na kanw?i simvuli sas tha m fenotan.poly xrisimu parakalw opws apandisete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Είχα διάστρεμμα 1ου βαθμού (από το ποδόσφαιρο) τεσπα μετα από 3 εβδομάδες αφού πήγα σε γιατρό μου είπε να βάζω πάγο και να το κρατάω το πόδι ψηλά όταν ξαπλώνω κλπ. Ειμαι μια χαρά τώρα απλός άμα μπορεί κάποιος να μου πει ασκήσεις ενδυνάμωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα σας θα ήθελα κ την δίκη σας γνώμη σας παρακαλώ
    Πριν λίγες μέρες έπεσα καθώς περπατούσα με αποτέλεσμα έπαθα σοβαρό διάστρεμμα στο ένα πόδι κ το άλλο το έσπασα στο ένα είμαι με γύψο στο άλλο το διάστρεμμα με απλή Γάζα που μου βάλανε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα σε πλήρη ακινησία για 1μιση μήνα από ότι μου είπαν οι γιατροί κ βλέπουμε για αργότερα
    Παρόλα αυτά μου δώσανε πατερίτσες κ θέλω να ρωτήσω πως θα Τις χρησιμοποιήσω αφού έχω κ τα δυο πόδια με ζημιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γεια σας εχω χτυπισει το ποδι μου στο εξω σφυρο εδω και 6 μερες ενω επαιζα μπαλα,ειχε πριστει και δεν εκανα τπτ την επομενη μερα ειχε ξεπριστει αλλα το πατουσα με το ζορι.Την επομενη μερα το πατουσα λιγο καλυτερα και συνεχεισα να μην κανω τιποτα και δεν το ξεκουρασα καταλληλα.Ματα απο δυο μερες συνεχισε να ειναι λιγο πρισμενο αλλα το πατουσα κανονικα με πολυ λιγο πονο στο σημειο που το στραμπουλιξα. Οσο παει το παταω πολυ καλυτερα αλλα σημερα εμφανιστηκε αιματωμα κατω απο το στραμπουλιγμα οπως τη φωτογραφια παραπανω αλλα λιγοτερο.Τι μπορω να κανω με την ολη κατασταση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γειά σας είμαι 16 χρόνον πήγα πριν 2 μέρες πάτησα άτσαλα με αποτέλεσμα να πάθω διαστρεμμα από ότι μ είπαν οι γιατροί 1ο βαθμού λογικά μου το έδεσα με ναρθηκα και το α κινητοποίηση σε πόσες μέρες θα είμαι καλά σας παρακαλώ απαντήστε μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γεια σας! Πριν μια εβδομαδα στραμπουλιξα το ποδι....μου ειπε ο γιατρος πως εχω διαστρεμμα κ μ εβαλε ναρθηκα κ μ ειπε ν τον κρατησω 14 μερες ομως εγω τον εβγαλα στις μισες μερες....ειναι λιγο πρισμενο...οχι οπως ηταν την ημερα που επεσα.αλλα ειναι...εβαλα επιστραγαλιδα και με ποναει λιγο...μηπως εκανα πολυ κακα που τον εβγαλα νωριτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλημέρα σας.. Εγώ έπαθα ρωγμώδες καταγμα αστραγάλου και μου έβαλαν ναρθηκα ... και το κράτησα 9 μέρες πήγα διακοπές όμως και εκεί ήταν δύσκολη η μετακίνηση και το έβγαλα ... και προχωρούσα στις μύτες του ποδιού ...
    Τώρα περπατάω σχετικά .. αλλά πριζετε εύκολα το πόδι και με πονάει ..
    Αν πάω στο νοσοκομείο θα μου το δέσουν και έλεγα δουλεύω ..
    Τι άλλο μπορεί να γίνει?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Γεια σας, πριν μια εβδομάδα γύρισε το πόδι μου και έπαθα διάστρεμμα, ο γιατρός που με είδε μου έβαλε νάρθηκα και μου είπε σε μια εβδομάδα να το βγάλω! Σημερα λοιπόν τον έβγαλα και είδα οτι το ο αστράγαλος ειναι ακομα πρησμένος!! Πρέπει να ανυσηχω;; Να πάω να το δει ο γιατρός η να περιμένω;; Θα υποχωρήσει μόνο του το πρήξιμο;;; Σας παρακαλώ απαντήστε μου!!! Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!!!ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΘΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ!!!!ΑΡΧΙΚΑ ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ....ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΕΣΜΟ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΧΩ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΕ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΝΤΑΞΕΙ!!!5 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΓΥΨΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΩ ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!!!ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΠΟΝΑΩ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΥΨΟ ΠΗΓΑ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ (ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΗ)ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΓΥΨΟ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΒΓΑΛΑ ΑΚΤΙΝΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΑΓΑΛΙΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΩΡΑΩ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ !!!!ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 1,5 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑ Ο ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΙΣΜΕΝΟΣ!!!ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΡΙΞΙΜΟ?ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΞΑΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤ???ΕΙΜΑΙ 15 ΕΤΩΝ !!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΟΣ

      Διαγραφή
  49. Γειά σας πρι από περίπου 65 ημέρες έπαθα κάταγμα περωνης μου έβαλαν γύψο και τώρα περπαταω κανονικά με καποιες ενοχλήσεις στον αστράγαλο κάνω φυσικοθεραπειες σε πόσο καιρό θα είμαι σηγουρος ότι δεν θα πάθω το ίδιο και θα μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες αυτες πληροφοριες.Τωρα πια ξερω τι να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γεια σας,

    πριν μια βδομάδα περίπου γύρισα το γόνατο μου στο ποδόσφαιρο. Κάνοντας γρήγορα πλάγια βήματα μάγκωσε το πόδι μου στο χορτάρι και έστριψε πάνω μέρος προς τα μέσα. Δεν άκουσα τον χαρακτηριστικό ήχο της ρήξης άλλα το πόδι πονάει πολύ και μετά από μια βδομάδα ούτε κατά διάνοια να περπατήσω κανονικά. Η γιατρός του νοσοκομείου του Μονάχου μου είπε ότι το γόνατο φαίνεται πολύ σταθερό όποτε μάλλον απέφυγα την ρήξη συνδέσμων. Βέβαια δεν μπορούσε να είναι σίγουρη χωρίς μαγνητική. Μετά από μια βδομάδα περίπου η βελτίωση είναι ανεπαίσθητη έως μηδενική συνεπώς θα πάω για μαγνητική. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία; Οποιαδήποτε συμβουλή ή παρατήρηση ευπρόσδεκτη.

    Ευχαριστώ
    Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα σας,
    Την Πέμπτη ο γιός μου είχε ένα ατύχημα στο μπασκετ. Γύρισε το πόδι του και η διάγνωση ήταν διάστρεμμα δευτέρου βαθμού. Ο γιατρός του έκανε περιδεση (βαμβάκι και επιδεσμοι) και του είπε να το κρατήσει έτσι για 15 μέρες χωρίς να το πατήσει καθόλου. Κυκλοφορεί με πατερίτσες. Επίσης 10 μέρες Brufen.Ρώτησα τον γιατρό αν μπορούσαμε να βάλουμε air-cast αντι για την περίδεση που του είχε κάνει και είπε ότι είναι ok αρκεί να μην το πατάει. Αναρωτιέμαι τώρα..πόσο σφιχτό πρέπει να είναι το air - cast και αν πρέπει να κοιμάται με αυτό το βράδυ. Μήπως να φοράει μια απλή επιστραγαλίδα και μετά το air - cast? To ποδι του έχει ξεπρηστεί αρκετα απο την Πέμπτη και έχει φανεί ένα αιμάτωμα όπως ακριβώς στη φωτογραφία του άρθρου. Βλέπω ότι έχετε καιρό να απαντήσετε οπότε δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη ότι θα απαντήσετε. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ. Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. θεωρειται λογικο διαστρεμα στον αστραγαλο να ειναι μετα απο 2 βδομαδες ακομη το ποδι πρησμενο?το ποδι το παταω απο την δεκατη μερα και μετα.ποναει αλλα μερα με την μερα καλυτερευει.το πρηξιμο ομωσ δεν φευγει.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπέρα σας πριν 20 μέρες περίπου γλίστρησα και γονατισα μπροστά το πόδι μ γύρισε πίσω κ έτσι πονούσα υπερβολικά στην φτέρνα έβαλα πάγο κ πήγα νοσοκομείο μου είπαν αρχικά έκανε ρωγμές σε αυτο το σημείο και αιμάτωμα από πάνω έβαλα γυψοναρθηκα για 10 ημέρες μετά πήγα να μ τον αφαιρέσουν κ χωρίς καν να μ κάνει ακτινογραφία είδε την παλιά κ μου είπε κρατα το ακόμα ένα μηνα περίπου ,χωρίς καν να με εξετασει χωρίς τπτ τέλος πάντων θύμωσα πολυ πήγα σπίτι μ το κράτησα μέχρι χθες συνολικά (22)μέρες από το ατύχημα και τον έβγαλα μονη μ όπως μ είχε πει αυτός. Στην αρχή δεν ποναγα πολυ. Το πατάω αλλα κουτσαίνω κ έχει λιγο πρήξιμο ειναι φυσιολογικό επειδή ειναι πρώτη μέρα να πονάω έτσι η όχι;φοβάμαι μην εχω κανένα μόνιμο πρόβλημα.το καλό ειναι οτι η φτέρνα δεν με πονάει σχεδόν καθόλου με πονάει όμως μπροστά το πόδι κ στην πατουσα ειναι επειδή ήταν ακηνιτο τόσο καιρό η μήπως δεν έδεσε σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *φτέρνα εννοώ το κοκκαλακι πίσω από τον αστράγαλο δεν ξερω πως ειναι η ονομασία του συγνώμη κ ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  55. παιδια ειμαι 15 χρονων και εχει μαζευτει υγρο στο ποδι,εχω οατικο οιδημα.Εχω μεινει 4 μηνες εξω(φυσιοθεραπειες και ξεκουραση και δεν εχω δει διαφορα),εχω παει σε γιατρους και ο ενας μου λεει θεμα χρονου ο αλλος θελει δεσιμο με ενα συγκεκριμενο τροπο σας παρακαλω εχω χασει ταξιδια και προπονησεις ΠΟΛΛΕΣ για αυτον τον τραυματισμο αν μπορει καποιος να με βοηθησει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπερα. Πριν 5 μερες επεσα και μου γυρισε το δεξι μου πελμα δεξια. Εβαλα παγο και το εδεσα. Σημερα περπατω καλυτερα αλλα ο πονος συνεχιζεται, το πρηξιμο απλωνεται και δεν μπορω να βαλω παπουτσι μονο σαγιοναρα. Υπαρχει να παρω κατι για την φλεγμονη και το πρηξιμο? Δεν πηγα σε γιατρο ειμαι σε διακοπες. Ευχαριστω. Κατερινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γεια σου Κατερίνα,

    δεν χρειάζεται να ανησυχείς, τέτοιοι τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά στον αστράγαλο και περνάνε σχετικά γρήγορα. Να βάζεις πάγο κάθε φορά που γυρνάς σπίτι ειδικά τις πρώτες μέρες και να μην το κουράζεις ιδαίτερα. Εμείς όταν είχαμε παρόμοιους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο μας συνιστούσε ο φυσιοθεραπευτής-γιατρός της ομάδας να παίρνουμε αντιφλεγμονώδη Voltaren. Μπορείς να τα πάρεις και εσύ για μερικές μέρες.

    Καλή ανάρρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα σας. Συγχαρητηρια για το αρθρο σας. Θα ηθελα και εγω τη γνωμη σας. Πριν μια εβδομαδα περιπου, λιγες ωρες μετα απο πτωση μου με τη μηχανη(χωρις να καταλαβω οτι γυρισε το ποδι μου) ενιωθα πονο κατα το περπαρημα στον αστραγαλο και το βραδυ τελικα πρηστηκε οπου και του εβαλα παγο. Το πρωι δεν πονουσα καθολου και ειχε σχεδον ξεπρηστει. Απλα εχθες λογω πολυωρης ορθοστασιας πρηστηκε αρκετα παλι χωρις να νιωθω καποια ιδιαιτερη ενοχληση. Μηπως δεν ειναι κατι απλο και χρειαζεται να απευθυνθω σε γιατρο; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Χτυπησα το ποδι μου προχθες και ο γιατρός στο νοσοκομείο μου είπε οτι εχω ρωγμωδες κάταγμα συνδέσμων εξω σφυρού. Κατ'αρχας είναι πολύ σοβαρό;;;; και το πρόβλημα είναι πως μια μέρα μετα άρχισαν να με πιάνουν κράμπες στο δεμενο ποδι και με πονάει ο μύς ακόμα και οταν τον αγγίζω και αυτός ο πόνος περνάει πολύ δυσκολα. Τι μπορω να κάνω;; μήπως φταίει που το ακουμπούσα κάτω οταν καθόμουν σε καρέκλα ή και που οταν ήμουν ξαπλωμένος δεν το έβαζαν ψηλά;; τι να κάνω;; πρεπει να πάω στον γιατρό;;:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. geia sas! Stis 10 septemvriou gurise o astragalos mou sto isioma kai ponousa polu alla upethesa oti htan strampouligma apla kai proxorousa kanonika koytswnontas omws..meta o ponos au3ithike kai eftase se shmeio na mhn Mporw na to patisw katw kai otan phga spiti evala pago kateutheian olh nuxta to edesa thn epomenh mera phga ston orthopediko kai telos pantoon evgala aktinografia mou eipe oti apla einai diastremmataki dn einai kati sovaro kai mou evalan narthika 2 evdomades peripou kai otan phga thn mia evdomada na me eksetasei mou eipa allh mia evdomada kai dn xreiazete na 3anaertheis mporeis na to vgaleis kai monos sou telos pantoon to evgala shmera meta apo 2 evdomades alla einai akoma prismeno kai to proxorousa siga siga kai ponousa lg alla otan to pataw dn me ponaei mono otan proxoraw akougete enas thorivos " krak" kai ponaw k paw koutsenontas gt fovame k ksana epiasa tis pateritses telos panton prepei na anhsuxw; mou eipan merikes meres na mhn to taleporo polu k na mhn to pataw polu kai tha ftiaksei..gia poses meres tha einai etsi; apantiste sas parakalw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. geia sas! Stis 10 septemvriou gurise o astragalos mou sto isioma kai ponousa polu alla upethesa oti htan strampouligma apla kai proxorousa kanonika koytswnontas omws..meta o ponos au3ithike kai eftase se shmeio na mhn Mporw na to patisw katw kai otan phga spiti evala pago kateutheian olh nuxta to edesa thn epomenh mera phga ston orthopediko kai telos pantoon evgala aktinografia mou eipe oti apla einai diastremmataki dn einai kati sovaro kai mou evalan narthika 2 evdomades peripou kai otan phga thn mia evdomada na me eksetasei mou eipa allh mia evdomada kai dn xreiazete na 3anaertheis mporeis na to vgaleis kai monos sou telos pantoon to evgala shmera meta apo 2 evdomades alla einai akoma prismeno kai to proxorousa siga siga kai ponousa lg alla otan to pataw dn me ponaei mono otan proxoraw akougete enas thorivos " krak" kai ponaw k paw koutsenontas gt fovame k ksana epiasa tis pateritses telos panton prepei na anhsuxw; mou eipan merikes meres na mhn to taleporo polu k na mhn to pataw polu kai tha ftiaksei..gia poses meres tha einai etsi; apantiste sas parakalw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Εγώ έχω διαστρεμα και για αυτό έβαλα ναρθικα αλλά όλοι μου λένε να το βγάλω γτ το διαστρεμα ουσιαστικά είναι στραμπουλιγμα ....Επίσης το εχω 7 μέρες ...Να το βγάλω ??τι να κάνω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για τοκατατοπισικό το άρθρο.
    Να πω κι εγώ τον πόνο μου: Γύρισα το πόδι πριν από 2 βδομάδες με τα συνήθη συμπτώματα: πρήξιμο, πόνος, αιμάτωμα κτλ. Αυτή τη στιγμή μπορώ και βαδίζω, αλλά εξακολουθώ να έχω δυσκολία και πόνο σε συγκεκριμένες κινήσεις. Για μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώ πατερίτσες για την αποφυγή κόπωσης.
    Η ερώτηση μου είναι τί μπορώ να κάνω πέρα από την παγοθεραπεία και την ανύψωση του ποδιού.
    Επίσης, όταν αισθανθώ έτοιμος για άθληση ξανά, τί πρέπει να προσέξω (π.χ. θερμαντικές αλοιφές συνίστανται ή όχι?).
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Στραμπουληξα το ποδι μου πριν απο 3-4 εβδομαδες. Πλεον μπορω να το πατησω και να περπαταω κανονικα με ελαχιστε ενοχλησεις ομως ειναι ακομα λιγο πρισμενο να ανησυχησω η ειναι φυσιολογικο και θα περασει με τον καιρο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φυσιολογικό να πρήζεται ακόμα. Ιδίως μετά από περπάτημα ή ορθοστασία. Παγό και ψηλά το πόδι!

      Διαγραφή
  65. Καλησπερα συνχαρητηρια για το άρθρο,Παιζω ποδόσφαιρο και οταν κανω σουτ με το δεξι δυνατό με πιάνει ενας πονος κάτω από τον αστράγαλο περιμετρικά.πηγα ορθοπεδικό μου ειπε δεν βλεπει κατι.το αφησα 3 εβδομαδες πηγα για μπαλα και ξανα το ιδιο.τι μπορει να ειναι.Μονο οταν κανω σουτ δυνατό ,γενικα δεν με ποναει.τρέχω περπαταω ολα ενταξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Καλησπερα!Πριν 3 μηνες επαθα το 2ο διαστρεμμα στο ιδιο ποδι,αλλα αυτη τη φορα στο κουτεπιε.Μου εβαλαν γυψοναρθηκα για μια εβδομαδα και αποχη απο τον αθλητισμο για ενα μηνα. Ομως,απο μεσα Μαρτιου παρατηρησα δυσκολια στην καμψη του ποδιου,το οποιο με ποναει λιγακι.Να απευθυνθω σε φυσιοθεραπευτη ή σε ορθοπεδικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Καλησπέρα θα ήθελα πολυ τη γνώμη σας!γυρναω το πόδι μου συνέχεια σχερον καθε μερα και τα 2 ειχα παθει παλια ενα διαστρεμα και μετα απο μερικα χρόνια μεχρι και σημερα μ συμβαίνει αυτο ολοι οι γιατροί που πηγα απλα μ συστησαν να κανω φυσικό θεραπεία μεχρι στιγμης εχω κανει με ρευματα, με υπέρηχο και με τα χερια αλλα δεν με εχουν βοηθήσει μονο για κανα 2μηνο και μετα παλι.... για ποιο λογο μπορει να συμβαίνει αυτο και τι μπορω να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλησπέρα! Εδώ και τρεις εβδομάδες έχω πάθει διάστρεμμα και φοράω επιστραγαλίδα, όπως μου σύστησε ο ορθοπεδικός. Παρ'ολ'αυτά ανησυχώ διότι παρά το γεγονός ότι εκείνος με συμβούλεψε να κρατήσω την επιστραγαλίδα για δύο εβδομάδες το πόδι μου παραμένει πρησμένο... Υπάρχει περίπτωση να έχει προκληθεί κάποια μόνιμη βλάβη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καλησπερα.γυρισα ο ποδι μου στο ποδοσφαιρο δν ξερω τι βα8μου ειναι παντωσ εχει πριστει και εχει μελανιαση λιγο..μπορω να το πααω σχετικα ευκολα εχουν περασει 4 μερεσ και κ=μερα με τν μερα το παταω καλυτερα δλδ δν νιω8ω καποιο μεγαλο πονο οταν περπαταω 2-3 ωρεσ.και το εχω δεσει με επιδεσμο.τι μου προτινετε να κανω και σε ποσο καιρο περιπου 8α ξανα αρχισω το ποδοσφαιρο χωρισ να ξανα πα8ω κατι παρομοιο.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Θελω να σας ρωτησω κατι.Ειχα παθει ενα διαστρεμμα 2ου βαθμου.Ειχα μεινη εκτος περιπου 5 ΜΗΝΕΣ! Και ως και μετα απο εναν χρονο (ατυχημα:αυγουστος)εχει παραμεινη μια ρλαχιστη φλεγμονή που απο οτι καταλαβα επαθε κτ σαν ασβεστωση.Μπορειτε να μου πειτε πως θα μπορουσα να επαναφερω το ποδι μου ς(να φυγει η φλεγμονη);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Γεια σας, πριν ακριβως μια βδομαδα γυρισα το ποδι μου αλλα ποναγα σε βαθμο που δεν γινοταν να το πατησω με τιποτα και ετσι πηγα νοσοκομειο. Εκει μετα την ακτινογραφία μου ειπαν πως δεν ειναι κατι ανησυχητικο, μου το δεσανε απλως, και μου ειπαν για μια βδομαδα απατητο, να το λυνω να βαζω παγο και τις 3-4 πρωτες μερες να παρω αντιφλεγμονοδη. Ετσι και εγινε και σημερα εχουν υποχωρησει και τα μελανωματα(δεν ξερω αν λεγεται ετσι) το πρηξιμο εχει φυγει ηδη εδω και 2-3 μερες.Δοκιμασα να το πατησω χαλαρα αλλα νιωθω πονο..(επισης στην γνωματευση ελεγε οτι ειναι κακωση ταρσου) Ελπιζω να μου δωσετε μια απαντηση για το τι να κανω, ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. καλησπερα,γνωριζω οτι το αρθρο ειναι παλιο αλλα ελπιζω να παρω απαντηση...πριν ακριβως 4 μηνες επαθα διαστρεμμα στους ωμους μου απο τα βαρη,πηγα σε αθλιατρο και μου προτεινε ενδυναμωση τους με λαστιχα και ελαφρα βαρη,4 μηνες μετα εξακολουθω να εχω τον πονο και δεν εχω δει βελτιωση,δυστιχως βρισκομαι σε φαση εξεταστικης αυτη τη στιγμη και δεν εχω χρονο να ασχολουμαι τακτικα με αυτο το θεμα,παρολα αυτα εκανα τα παντα για να τους απακαταστησω δλδ παγοθεραπεια,ξεκουραση,ενδυναμωση και αποθεραπεια με ρευματα,δεν εχω δει βελτιωση μεχρι στιγμης,τι μπορω να κανω σε αυτη τη περιπτωση οσο αφορα την πληρη αποκατασταση των ωμων μου.Ευχαριστω για τον χρονο σας και ευελπιστω σε απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. γεια σας!τον χειμωνα ειχα παθει διαστρεμμα οσο ημουν φανταρος κ μετα απο ξεκουραση μου περασε τελειως!ιμως τελη μαιου ξανα γυρισα το ιδιο ποδι και ενω εχουν περασει 3 μηνες με ενοχλει,δεν νοιωθω οτι μπορω να αθληθω και μετα απο ορθοστασια οταν το λυγιζω τον αστραγαλο με ποναει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Γεια σας! Έπαθα θλαση στο πόδι και θα είμαι για δύο εβδομάδες εκτός απο την προπονηση (κανω στίβο).Θέλω να ρωτήσω οταν επιστρέψω στην προπόνηση πρεπει να φορέσω κάποιο επίδεσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Kalispera.ego asxoloume me to podosfairo edo kai 7 xronia.den epatha tipota kai ksafnika arxisa na ponao brosta apo ton astragalo kai exo ta simtomata pou mou lete edo kai 2 mines ti na kano.den ekana prolipsi giati ponouse ligo kai nomisa oti tha mou perasi alla den mou perase.den ponao sinexos alla ponao kapies fores.telos otan pao sto krevati mou na kimitho niotho mia astathia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Καλησπερα σας. Εχω παθει διαστρεμμα 2ου βαθμου στον αστραγαλο τον απριλιο.Εχω κανει τα παντα,ακτινογαφια,ναρθηκα,μαγνητικη,φυσικοθεραπειες παρα πολλες,γιατρους αλλα δυστυχως κατι να εγινε λαθος κ το ποδι μου εχει δυσκολια κινησεων κ ποναει ακομα.Μου εμεινε να κανω κατι αλλο?ή θα επανελθει με το χρονο? Αλλα ποσο ακομα?απαντησε μου οσο πιο συντομα μπορειτε σας παρακαλω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Καλησπέρα,
    Ειμαι 20 και κανω ενοργανη και πριν 3 εβδομαδες ο αστραγαλος μου βγηκε τελειως εκτος θεσης
    Στο νοσοκομοειο μ ειπαν για διαστρεμα 3του βαθμου
    οι ακτινογραφιες δν εδειξαν σπασιμο
    μ βαλανε γυψο για 2 εβδομαδες αρχικα αλλα οταν πηγα την 2ρη εβδομαδα για αν τον βγαλουν μ ειπαν οτι καλυτερα να τον κρτησω μια εβδομαδα επιπλεον μια εβδομαδα και τσι τον κρατησα συνολικα 3 εβδομαδες
    πριν 2 μερες τον εβγαλα και κανω ολα τα απαραιτητα παγο ανυψωση και δν το παταω ακομα ειμαι με πατεριτσεσ
    αυτο π θελω να ρωτησω ειναι οταν προσπαθω να κανω φλεξ το ποδι μ νιωθω να μπλοκαρει και φοβαμαι να το πιεσω κ αλλο και δν εννοω φλεξ εντονο οπως κανουμε στην ενοργανη ενο φλεξ τοσο οσο χρειαζεται ωστε να σταθω ορθια
    εινια φυσιολογικο να μην μπορω πολυ?
    το πρηξιμο και οι μελανιες ειναι ακομα εκει οχι τοσο εντονα οσο την πρωτη μερα
    ευχαριστω για το χρονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Κλεινω 12 μηνες απο την πτωση μου και τον τραυματισμο και των 2 μου αστραγαλων.εκανα το λαθος και εκανα καναδυο καυτα ποδολουτρα την πρωτη βδομαδα.και τους εβαζα μοναχα μια αλοιφη.στον μηνα απανω μπορεσα να περπατησω καπως κανονικα και πηγα και μου εκανε και μασαζ μια ασχετη αντι να αποφυγει την συγκεκριμενη περιοχη και με πονεσε. οι μελανιες παρεμειναν και περισσοτερους μηνες.οι ελαφριοι πονοι ομως οταν γυριζω τις πατουσες μου κατω απο τα σκεπασματα στο κρεβατι εξακολουθουν να υπαρχουν!!ειναι φυσιολογικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Γεια σας πριν 2 μέρες έπεσα απο τις σκάλες και μου γυρισε το ποδι. Την επόμενη μερα μου είχε πρηστεί ο αστράγαλος και εβαλα πάγο. Την επόμενη μερα πονουσε περισσότερο αλλα δεν ηταν πρησμενος ο αστράγαλος και σήμερα το πρωι οταν περπατούσα πονουσε παρα πολύ τι μπορει να ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλησπέρα όταν περπατάω χτυπάει ο αστραγαλος δεν έχω πόνο.. Το είχα γυρίσει παλιά και δεν το φρόντισα όπως έπρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Εχω παθει διαστρεμμα 2ου βαθμου εδω και 3 μηνες,δεν το εχω ξεκουρασει πολυ,αλλα το ξεκουρασα καπως αυτη τη περιοδο,εβαζα και παγο,εκανα και φυσικοθεραπειες και ακομα νιωθω καποιες ενοχλησεις και εναν κινδυνο στο να μου γυρισει παλι ο αριστερος μου αστραγαλος,επειδη εχω ξεκινησει και το μπασκετ,τι μπορω να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Καλημέρα
    Έχω εδώ και 3 μήνες που κουτσενο και δεν μπορώ να περπατήσω κανονικά..πήγα σε γιατρό και μου είπε θέλει 5 μήνες για να γίνει καλά..μόνο του! Μετά από λίγες μέρες αποφάσισα να πάω σε πρακτικό γιατρό. Και μου έφερε το πόδι στην θέση του .ένιωσα κατευθείαν ανακούφιση. Αλλά συνεχίσω να κουτσενο και να πονάω όταν περπατάω. Έχουν περάσει 3 μήνες. Πήγα σε 3 γιατρό για 3 γνώμη και μου είπε πως το πρόβλημα μου είναι χρόνιο . Λόγω τον "κακών" παπουτσιών. Και θέλει 6 μήνες για να γίνει καλά.. θέλω και την δική σας γνώμη. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλησπερά σας.στις 9 ιουνιου ειχα στραβοπατήσει το πόδι μου στο ποδοσφσιρο και με πονουσε παρα πολυ.πηγα στις πρωτες βοηθειες του νοσοκομειου και εκανα ακτινογραφιες τις οποιες μου ειπαν πως εχω ροργμοδες καταγμα στο οπισθιο μερους του πδκ.μετα απο ενα μηνα περιπου πηγα στον ορθοπαιδικο του νοσοκομειου (ηταν αλλος ) και κοιτοντας τις νεες και τις παλιες ακτινογραφιες μου ειπε οτι δεν ειχα καταγμα και πως εχω σοβαρο διαστρεμμα.μου εβγαλε το γυψο και μου ειπε αν σε 3 εβδομαδες περπαταω κανονικα να μην ερθω.εχουν περασει 2μιση βδομαδες τωρα.περπαταω αλλα με ποναει πολυ η πατουσα και ειναι φουσκωμενη απο κατω.με δυσκολευει πολυ στο περπατημα και ο πονος ειναι εντονος.μηπως γνωριζεται τι μπορει να εχω και τι πρεπει να κανω; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Πριν 12 μερες επαιζα ποδοσφαιρο και γυρισα το ποδι μου εβγαλα ακτινογραφίες και δειζνουν απλα ενα διαστρεμμα το ξεκουρασα για μια βδομαδα και οταν πηγα στον ορθοπεδικό μου ειπε να το αρχισω να το παταω το ποδι μου δεν εχει κανενα πριξημο και μπορω να κανω ολες της κινησεις αλλα οταν το παταω ποναω ποσο γρηγορα θα περασει��βοηθηστε με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Πριν ένα μήνα στραμπυλισα το πόδι μού στον αστράγαλο μού είχε πρηστει πολύ τότες τώρα είναι πιο λίγο και πονάει δεν ξέρω άν είναι φυσιολογικό τί μπορώ να κάνω για να περάσει ο πόνος μία απάντηση παρακαλώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Καλησπέρα έχω πρόβλημα πολλών χρόνων με τους αστραγαλους μου... γυρνανε συνέχεια από τότε που ήμουν 12 μέχρι σήμερα στα 26 μου ανα τακτικά γυρίσματα πάω σε γιατρούς αλλά δε βλέπουν κάτι συνήθως είναι ένα απλό διαστρεμα μ λένε αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι παρά πανω απ αυτό... το θέμα μ είναι πως τα πόδια μ γυρνανε σχεδόν κάθε μέρα σε βαθμό που να μην μπορώ να το ελέγξω και να πέφτω... καμία φορά πριν το πάθω έχω την αίσθηση σαν να με πιάνει κραμπα και να μένει ακίνητο το πόδι με φορά προς τα μέσα.... πλέον φοβάμαι παρά πολύ όταν περπατάω γιατί δεν έχει να κάνει με το έδαφος.. το έχω πάθει και στο σπίτι στα πλακάκια ξυπόλητη... Μπορείτε να μ πείτε μια γνώμη; γιατι εχω ρωτήσει πολλούς αλλά άκρη δεν έχω βγάλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Καλησπέρα! Αρχικά συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Έχω μια ερώτηση. Τον Μάιο του 2022 επαθα διαστρεμμα, δεν ξερω τι βαθμού όμως, μου είπανε μόνο πως είχε "σπασει" ένας σύνδεσμος και φορουσα για έναν μήνα μποτα. Να μην τα πολυλογώ, με βάση τον ορθοπεδικο μου, εχει αποκατασταθεί πλήρως ο τραυματισμός. Χθες γύρισα το ίδιο ποδι σε μια ανωμαλία που εκανε κάτω ο δρόμος, και ακούστηκε κρακ. Εκείνη την στιγμή πόνεσε αρκετά, και για 15 λεπτά περίπου μετά ένιωθα ένα σαν τσούξιμο στον αστραγαλο. Νομίζω πως έχει πρηστεί λίγο και με πονάει σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Το κρακ πρέπει να με ανησυχει; ειναι απαραίτητο ένα διαστρεμμα να συνοδεύεται από πρήξιμο και μελανιασμα;; Ευχαριστώ πολύ.




    ΑπάντησηΔιαγραφή